Het 1,5 meter kantoor

Als we straks weer voorzichtig naar kantoor gaan (en dat willen best veel mensen graag ;)) hebben we te maken met de realiteit van de anderhalve meter-economie, die vraagt om een nieuwe interpretatie van de kantoorruimte en de werkplek. Afstand en ruimte zijn daarin van belang, net als afscherming en hygiëne. Met wat aanpassingen op de werkvloer behoud je de balans tussen ergonomie en optimaal contact tussen werknemers, wat essentieel is voor werkplezier en productiviteit. Denk aan scheidingswanden van plexiglas of beschilderd met kunst en een nieuwe inrichting van kantoortuin, vergaderruimte en kantine.

Om je hierbij te helpen hebben wij facilitaire managers beschikbaar die op freelance basis ook jouw kantoor 1,5 meter proof kunnen maken. Dan ben je verzekerd van een veilige werkomgeving, volgens de regels én zoals jij het wil hebben. Meer weten? Mail of bel even met Anca bij Born4Jobs op 035 6310231 of vul direct je gegevens hieronder in dan bellen we je even.

10 + 13 =

—Het Coronavirus op de werkvloer

De gevolgen van het Coronavirus zijn inmiddels al niet meer te overzien en ‘op’ de werkvloer staan we ineens voor bijzondere situaties. Zoals hoe voer ik nu een sollicitatiegesprek en hoe moeten we iemand inwerken als er niemand op kantoor is? Maar ook over uitbetaling aan werknemers die in quarantaine zitten bijvoorbeeld.

Wij zijn er voor je als je vragen hebt en zullen proberen je zo goed mogelijk te helpen. Je kunt onze recruiters anytime bellen voor advies op 035 6310231 of 020 7169747 of stuur een mailtje.

Video meetings en online sollicitatiegesprekken voeren

Voor online vergaderingen met je team werkt Google Hangouts het beste (doen wij zelf altijd) maar dat kan alleen als je een klein team hebt met maximaal 10 personen. Ook erg geschikt voor het voeren van sollicitatiegesprekken, je kunt tijdens het bellen documenten presenteren. Daarnaast zijn programma’s als Zoom en Skype prima tools om meetings te houden. Je kunt hiermee grote bestanden naar elkaar te versturen, of een gezamenlijke cloud opzetten en belangrijke informatie met je collega’s delen.

Check in dit artikel tips van Tweakers.net met tips en aanvullende tools voor thuiswerken.

Mag een werknemer uit voorzorg thuisblijven?

Een werknemer mag niet zelf beslissen of hij/zij niet naar het werk komt. Doet een werknemer dit toch, dan is er sprake van werkweigering en is het mogelijk de loonbetaling te staken over de periode dat hij/zij niet werkt. Als er gegronde angst voor besmetting op het werk bestaat, kan de werknemer verzoeken om thuis te mogen werken. Of werkgever met dit verzoek moet instemmen, hangt af van de omstandigheden van het geval, bijvoorbeeld (1) het type werk en (2) hoe groot de kans op besmetting is. De – actuele – adviezen van het RIVM zijn hierbij belangrijk.

Moet je als werkgever loon doorbetalen als een werknemer ziek is vanwege het coronavirus?

Als de werknemer ziek is en niet in staat is werkzaamheden te verrichten, gelden de reguliere regels bij ziekte.

Mag een werkgever de loonbetaling staken tijdens preventieve quarantaine?

De werkgever is verplicht om het loon van de werknemer door te betalen gedurende quarantaine als werknemer een overeenkomst heeft waarbij een loondoorbetalingsverplichting van kracht is. Ook als de werknemer niet ziek is.

Bij uitzendkrachten kan loonbetaling worden uitgesloten of de opdracht beëindigd worden door de inlener. In beide gevallen hoeft de werkgever (dan) het loon niet door te betalen. Het recht op loondoorbetaling van de werknemer kan anders zijn, als de werknemer besloot af te reizen naar een gebied waarvoor een negatief reisadvies (lees: code rood) geldt en vervolgens (dus) in quarantaine moet. In dat geval is aannemelijk dat de risicoafweging in het nadeel van de werknemer uitvalt.

Moet de werkgever het loon doorbetalen bij (tijdelijke of gedeeltelijke) bedrijfssluiting?

In beginsel geldt er een loondoorbetalingsverplichting bij bedrijfssluiting. De werkgever kan echter in het geval dat hij minder werk te bieden heeft, in aanmerking komen voor werktijdverkorting. Dit is mogelijk als de werkgever voor minimaal 2 en maximaal 24 weken minimaal 20% arbeidscapaciteit verliest. Hiertoe kan een aanvraag worden ingediend bij het Ministerie van Sociale Zaken, via deze link https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww-uitkering/vraag-en-antwoord/aanvragen-werktijdverkorting-en-ww-uitkering-personeel. De werknemer krijgt dan een WW-uitkering voor die uren.

Als scholen of kinderdagverblijven worden gesloten, mogen medewerkers dan thuisblijven om voor hun kinderen te zorgen?

Als een werknemer vanwege de noodzakelijke opvang van een kind niet meer beschikbaar is voor werk, heeft deze werknemer recht op calamiteitenverlof. Hierbij kan de werknemer direct naar huis en moet het loon worden doorbetaald.

Dit geldt alleen als de sluiting niet van tevoren is aangekondigd (en er dus geen oppas geregeld kan worden). De werknemer moet achteraf kunnen aantonen dat er sprake was van een calamiteit. Als de werknemer voor een langere periode niet beschikbaar is voor werk vanwege de opvang van een kind, moet de werknemer vakantiedagen opnemen.

Vragen?

Bel even met onze recruiters op 035 6310231 of 020-7169747. Of mail ons: